Patronat branży: IBM Polska Sp. z o.o.

Ciekawe podejście (18)

• liczba postów na stronie:
    « < 1 2 »

Znalazłem w Internecie jednego osobnika, który metodami coachingowymi leczy adhd, dysleksję, migreny.... No w ogóle cud, krawaty wiąże i usuwa ciąże. Szara maść i pacaneum.
W dodatku za pomocą poczty elektronicznej- 250zł od maila.
W czasach, kiedy kłamstwo jest nieodzownym narzędziem marketingowca, tego typu oferty nie powinny dziwić. Ale mnie mierzi.
Zawsze mnie ciekawiło, czy taki delikwent znajdzie klientów? Czy znajdzie jeleni?

19.01.2010 23:33

Jeżeli nazywa to leczeniem, to chyba są jakieś przepisy itp. Nie znam się na zagmatwanych przepisach prawnych, ale coś z tym chyba można zrobić. Swoją drogą, nie wiem gdzie znajdzie się ktoś, kto w to uwierzy i zapłaci za tego maila :)
Rozumiem "normalne" metody manipulacji marketingowej, także skuteczne, ale żeby tak "na żywca"? Hmm... I to to nazywa metodą coachingową ?
P.s. W zasadzie lepiej byłoby, gdybyś dodał linka do tego ogłoszenia, aby nieco uwiarygodnić post.

...każdy ma coś do powiedzenia, chyba ... A.W.R.

19.01.2010 23:49

Ależ nie ma sprawy, oto link.
http://www.nlppolska.pl/?action=page&parent=0&view=7
Wpisałem do wyszukiwarki coaching i schizofrenia.
Jakie perełki znalazłem...

21.01.2010 16:03

Jeżeli chodzi o ludzi, którzy nie chcą zgłębiać wiedzy sami i wydaje im się, że ktoś "wsypie" im wiedzę do mózgownicy, a i stać ich na naukę w tej formie, to czemu nie ? Uważam, że dobrze jest z czymś się jednak zapoznać bliżej samemu. Wtedy łatwiej będzie o rozróżnienie wpływu umysłu na przyczyny niektórych chorób od propozycji ich leczenia :) Nie jest to sprawa jednego osobnika, ale oficjalnej strony NLP, dzięki za link. Wątpliwości jednak na ten temat w Profeo skuteczniej mógłby wyjaśnić Piotr Krupa z grupy "NLP dla Ciebie". Polecam.

21.01.2010 16:28

ups....
To jest oficjalna strona NLP?
Bo ja myślałem, że jest to reklama jednej osoby udająca stronę stowarzyszenia.

21.01.2010 17:44

Tak, jak pisałem wcześniej. Lepiej zasięgąć języka u kogoś z branży, bo są czasem próby zaistnienia przez "podszywanie" :) Słowo pisane jest niezłym narzędziem, szczególnie w rękach zawodowców i można zrobić stronę, nazwę itp. na wzór i podobieństwo ...

21.01.2010 19:21

Dariusz Golczyk

trener - ekspert prepress - niezależny konsultant,...

Życie to jeden wielki coaching!!!!

22.01.2010 09:26

Ewa M.

analityk

Owszem - z całym mnóstwem coachów dookoła :-)

Homo ludens et postsovieticus

Ewa edytowała wiadomość 22.01.2010 09:29

Czy ja wiem, Ewo? Tych wujków "dobra rada" nie nazwałabym choachami ...

można i tak ... http://akuna.pl/index.php?typ=AUH&showid=471 ... chcesz wiedzieć, jak to zrobić? ... napisz ...

22.01.2010 12:48

Ewa M.

analityk

To był żart, Violu - od czzasu do czasu trzeba się uśmiechnąć również w poważnych grupach, a sytuacja, która stała się powodem zainicjowania tego wątku, również z klasycznym coachingiem ma niewiele wspólnego :-)

Homo ludens et postsovieticus

23.01.2010 17:44

Wiem, że żart ... bo jest dookoła tylu mądrali, którym się wydaje, że nie tylko wiedzą lepiej, ale też mają misję pomagania ;-))
Sama się często łapię na tym, że daję się wpuścić w maliny ... i zastanawiam się jak komuś pomóc, kiedy widzę problem. A jest takie mądre powiedzenie - nie pchaj się z pomocą, jak nikt Cię nie prosi :-) A swoją drogą, to czy my umiemy prosić o p0moc? To trudniejsze niż pomaganie... chyba ....

można i tak ... http://akuna.pl/index.php?typ=AUH&showid=471 ... chcesz wiedzieć, jak to zrobić? ... napisz ...

24.01.2010 18:18

Tomasz Dulewicz

Coach. Szukasz nowych możliwości? Pomogę Ci.

Napisze kilka słów rozgraniczających coaching, interwencje NLP, narzędzia NLP.

Coaching
Różne organizacje, stowarzyszenia i szkoły związane z coachingiem, różnie definiują coaching.
Dwie skrajne definicje możemy nazwać niedyrektywną i dyrektywną.

Niedyrektywna:

Coaching jest jak układanie puzzli. Klient przychodzi do coacha i opisuje swoją sytuację, szkicuje obrazek sytuacji.
Coach pyta go o jego cele. Jak chcesz zmienić ten obrazek? Co ci się w nim podoba? Co chcesz zmienić? itp.
Następnie coach zadaje pytania i dzieli początkowy obrazek na kawałki (puzzle).
Coach pytaniami i „narzędziami” coachingowymi powoduje, że klient zmienia wygląd tych puzzli. Potem klient układa zmienione puzzle w nowy obrazek.

W tym podejściu duża jest rola klienta. Rozwiązania pochodzą od klienta.
To on szuka wypracowuje rozwiązania w oparciu o swoją wiedzę i dotychczasowe doświadczenia. Coach udziela informacji zwrotnej klientowi oraz inspiruje go do pracy, wytrwałości i zmian.

Dyrektywna:
Coaching też jest jak układanie puzzli. Tylko, że to coach zmienia i układa puzzle klienta.
Klient przychodzi, opisuje sytuację, mówi czego chce, a coach mu to daje.
Tutaj bardzo duża jest rola coacha i mała klienta. Rozwiązania pochodzą od coacha.

Interwencja NLP
Czymś innym jest interwencja NLP. Dla mnie nie wiele ma ona wspólnego z coachingiem. W interwencji NLP, przychodzi klient mówi co chce, albo czego chce się pozbyć. Osoba przeprowadzająca interwencję przez zastosowanie różnych narzędzi NLP zmienia myśli, obrazy, submodalności odbieranych bodźców itp.

Można bardzo szybko usunąć alergię, ADHD, bądź fobię przy pomocy NLP. Jednak według mnie nie wiele ma to wspólnego z jakimkolwiek coachingiem. Sam skorzystałem kiedyś z usunięcia technikami NLP lęku wysokości i fobii przed psami. Jednak interwencja NLP a coaching to dla mnie dwie różne rzeczy.

Narzędzia NLP
są tylko narzędziami. Można je stosować do wielu celów. Tak jak samochód, którym można wozić chore osoby do szpitala, jak i zabijać przechodniów. Samochód sam nie działa. Działa człowiek. NLP nie działa samo. Działa człowiek, posługujący się NLP i konkretnym narzędziem.
Techniki i narzędzia NLP można stosować w wielu obszarach, np. terapia, coaching, trening, perswazja, manipulacja, szybkie uczenie się i wiele innych. Jednak w różnych tych obszarach różne są cele i różne zastosowanie tych technik.

Akademia Coachów Wewnętrznych http://www.coaching-wewnetrzny.pl/

28.01.2010 10:55

Się zacukałem.
Tomaszu, jaki związek ma Twoja wypowiedź do moich wątpliwości?
Ty rozgraniczasz NLP od coachingu.A ja próbuję rozgraniczyć oszustwo od uczciwej działalności. To inne bajki.

03.02.2010 04:55

Piotr Krupa

Moje NLP http://piotrkrupa.pl

czuję sie ponikekąd wywołany do tablicy więc...
Tomku- bardzo fajne rozgraniczenie i definicje
dodałbym że NLP może byc stosowane do coachingu, imo przede wszystkim jako "rama", jako podejście. Również niektóre z technik, jak to co nazwyam "co by było gdyby" doskonale się imo wpisują w formułę coachingu niedyrektywnego.
Co do inkryminowanej oferty. Daleki jestem od tego by bronic Mateusza ale w ofercie e-coach nie ma mowy o adhd, dysleksji etc. i w ogóle w całej ofercie nie ma mowy o leczniue tego czy owego, jest mowa, ze wiele chorób ma korzenie w psychice np. migreny, nerwobóle czy anoreksja i ze poprzez umysł możesz wpłynąć na swoje zdrowie.
Oczywiscie nie jest to tak, ze w parę mintu dokona się cudowne uzdrowienie ale wiele zaburzeń można usunąć o wiele szybciej i łatwiej niż to się nam zazwyczaj wydaje.
Tomek mógłby pewnie o tym opowiedzieć ze swojego doświadczenia bo gdybym ja to zaczął zachwalać byłaby to znowu reklama;)
So do strony
To jest założone przez Mateusza Grzesiaka Stowarzyszenie NLP Polska. Natomiast warto pamiętać, ze nie jest to wyłacznośc na NLP w Polsce, w KRS-ie jak zadać sobie odrobine trudu to jest wpisanych siedem stowarzyseń NLP, z czego dwa stowrarzyszenie trenerów. każde z nich nota bene wydaje włsane certyfikaty i jest z reguły to grupa ludzi zgromadzonych przez i wokół jednego konkretnego trenera (Grzesiak, Batko, Łabuz).
Mateusz Grzesiak jest przez jednych uwielbiany i faktycznie traktowany jak cudotwórca, przez innych wręcz znienawidzony. Bez wątpienia jest to postać ważna.

03.02.2010 08:33

Piotr K.:
(...) Daleki jestem od tego by bronic Mateusza ale w ofercie e-coach nie ma mowy o adhd, dysleksji etc. i w ogóle w całej ofercie nie ma mowy o leczniue tego czy owego, jest mowa, ze wiele chorób ma korzenie w psychice np. migreny, nerwobóle czy anoreksja i ze poprzez umysł możesz wpłynąć na swoje zdrowie.(...)

Dzięki za włączenie się do tematu i wyjaśnienia. Jak dostałem link, to też nie zauważyłem propozycji "leczenia", ale jako nie fachowiec nie mogłem tego fachowo skomentować.

03.02.2010 11:00

Ten wątek jest zamknięty.