Patronat branży: IBM Polska Sp. z o.o.

Coachingowe Know-How, czyli this is how we do it! (20)

• liczba postów na stronie:
    « 1 2 > »

Ewa M.

analityk

Profesor Miodek skrzyczałby Cię za lansowanie obcej pisowni, kolego od szatersów! (widzisz, jak po polsku to ładnie wygląda?) Jeśli wolisz trudniejsze wersje, możesz robić w szattersach. O coachu też kombinowałam na wszystkie sposoby: kołcz, koacz - i kicha. Uwierz starej językoznawczej wydze: dopóki nie znajdziecie odpowiednika łatwo wnikającego w tkankę języka, pozostaniecie dziwolągiem. Co - ach, mam nadzieję, Wam nie grozi. ;)
Edycja dla konserwatystów, dodana po 5-dniowym namyśle: może być też forma "Osłony przeciwsłoneczne typu shutters". Dopóki prof.Miodek osobiście mi nie wytknie puryzmu językowego, będę takim purycem.
A bo co, nie wolno? ;-)

Homo ludens et postsovieticus

Ewa edytowała wiadomość 21.09.2008 09:03

Z tym "psychologiem" poszedłem trochę na skróty - bo oczywiście coach nie jest od terapii w klasycznym rozumieniu tego słowa ale jest od... terapii zajęciowej. Mówiąc inaczej - sugeruje działania, które mogą mieć (choć nie muszą) pozytywny skutek. Dlatego pierwsze moje skojarzenie po przeczytaniu planu działania było właśnie z psychologiem, który posłucha, potrzyma za rękę, zasugeruje rozwiązanie i... i w zasadzie na tym się kończy rola i jednego i drugiego. Z tym, że psycholog weźmie swoja pieniądze za nic nie odpowiadając, coach jednak jest stale gdzieś w pobliżu "delikwenta" i musi się liczyć z jego reakcjami, gdy okaże się, że coś poszło nie tak, jak powinno.

Pozwolę sobie zupełnie nie zgodzić się z wyżej napisanym postem, i zachęcam innych do przeciwstawiania się głupim stereotypom. Żyjemy już w XXI wieku, więc jeśli ktoś nie ma bladego pojęcia o pracy psychologa, coacha, to niech najpierw zdobędzie trochę elrmentarnej wiedzy...zanim zacznie wypisywać podobne treści.

Zachęcam Pana do edukacji .

29.09.2008 18:33

Mirosław Kucharczyk

partner, Polish Financial Group Sp. z o.o.

hmmm... Ja tak po cichutku przyglądam się dyskusji i tylko dodam fajne porównanie kołcza (pisownia celowa - uśmiech w stronę pani Ewy:-) i trenera, które jednak pokazuje pewną istotną różnicę wykluczającą równoznaczność tych pojęć:
trener - siedzi na ławce trenerskiej, coach - gra z drużyną/zawodnikiem (ramię w ramię).

Pozdrawiam serdecznie:-)

P.S. Gratuluję pomysłu na forum. Genialna sprawa:-)

Mirosław edytował wiadomość 07.12.2008 21:12

to może "trener uczestniczący" ?

można i tak ... http://akuna.pl/index.php?typ=AUH&showid=471 ... chcesz wiedzieć, jak to zrobić? ... napisz ...

23.01.2009 12:58

Adam Barczewski

Partner w programie rentierskim, Polish Financial ...

Trener kojarzy mi się z ciężkimi i długimi ćwiczeniami fizycznymi. Trener jak każdy trener, spośród innych cech również dręczy... hmmm... Może "KOŁCZYCIEL" ? (od nauczyciel dręczyciel) :-)

Partner w programie rentierskim, Polish Financial Group Sp. z o.o., Freelancer / Programista

a.barczewski@pfg-partners.pl
www.pfg-partners.pl
www.webownia.net

31.12.2009 11:54

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

Jeżeli nie jesteś zarejestrowany w serwisie, możesz zrobić to tutaj.