Patronat branży: IBM Polska Sp. z o.o.

1.1. Etapy cyklu zmiany (50)

• liczba postów na stronie:
    « < 1 2 3 4 »

Tomasz Dulewicz

Coach. Szukasz nowych możliwości? Pomogę Ci.

Coaching zazwyczaj jest zalecany w sytuacjach gdy przechodzimy jakąś zmianę, a dokładniej mówiąc gdy chcemy osiągnąć konkretny cel, który sobie postanowiliśmy.

Zanim zaczniemy prowadzić coaching, dobrze jest wiedzieć co składa się na proces zmiany? Jakie stany emocjonalne przechodzi człowiek podczas zmiany? Czego doświadcza?

Nie powiem Ci tego. Sam je określisz z pomocą innych osób i poniższego ćwiczenia;)

Przeczytaj poniższe opisy sytuacji:

Sytuacja 1.
W poniedziałek rano Gustaw przyszedł do pracy. Szczęśliwy i uśmiechnięty wszedł do budynku firmy. Nagle jeden kolega z pracy powiedział mu:
- Gustaw dziś Cię zwalniają z pracy, właśnie się dowiedziałem od managera, ale nie mów mu, że Ci powiedziałem.

- Co!? Mnie!? Jakim cudem? Za co!? – zdziwił się, a raczej wykrzykiwał pytającym tonem Gustaw.
- Nie wiem. Tylko Ci mówię.

- To nie możliwe. Musiałeś się pomylić – pewnym tonem zaprzeczył Gustaw.
- To prawda. To sprawdzona wiadomość – stanowczo stwierdził kolega.

- Co za idioci. Głupieli. Ja im pokażę – zdenerwował się Gustaw – i poszedł w kierunku biura szefa.

Po drodze Gustaw rozmyślał:
- Nie mogli mnie zwolnić za dobry jestem. Hmmm, a może jednak zwolnili. Nie, niemożliwe. Tak, ale w zeszłym tygodniu tez kogoś zwolnili... teraz kolej na mnie. Ale przecież są gorsi ode mnie... – sam siebie próbował przekonać.

A jednak Gustawa zwolnili. Po upływie okresu wypowiedzenia odchodzi. Siedzi teraz zrezygnowany przy swoim biurku. Niby jeszcze pracuje, ale już nie chce. W zasadzie to już nie pracuje, a tylko siedzi i rozmyśla:
- Co to będzie za kilka dni? Będę bezrobotny... Nawet zasiłku dla bezrobotnych nie dostanę, bo roku nie pracowałem. Może znajdę pracę. Eee nie znajdę. Będę siedział w domu i się martwił... Życie jest niesprawiedliwe.

Miesiąc później Gustaw budził się z myślami: Co? Mnie zwolnili? Jakim cudem!? Za co?! Nie mam pracy...

Dwa miesiące później Gustaw budził się z myślami: Co? Mnie zwolnili? Jakim cudem!? Za co?! Nie mam pracy...

Sytuacja 2.
W poniedziałek rano Henryk przyszedł do pracy. Szczęśliwy i uśmiechnięty wszedł do budynku firmy. Nagle jeden kolega z pracy powiedział mu:
- Henryk, dziś Cię zwalniają z pracy, właśnie się dowiedziałem od managera, ale nie mów mu, że Ci powiedziałem.

- Aha. A wiesz dlaczego? – spytał Henryk.
- Likwidują Twój etat, czy coś takiego – odpowiedział kolega.
- To idę podziękować chłopakom za współpracę. Dobra nie gadam już z Tobą, bo muszę podzwonić do znajomych - biorę się za szukanie pracy.
Henryk uścisnął dłoń kolegi mówiąc:
- Fajnie mi się z Tobą pracowało.

Miesiąc później Henryk szukał pracy. Był bezrobotny.

Dwa miesiące później Henryk pracował w innej firmie.

Pytanie do Ciebie:
1. Przez jakie stany emocjonalne przechodził podczas powyższej zmiany Gustaw, a przez jakie Henryk? Czego doświadczył Gustaw, a czego Henryk?

Określ krótko poszczególne etapy zmiany, podając co odczuwał Gustaw a co Henryk.

Możesz też napisać co zaobserwowałaś/łeś? Podobieństwa, różnice w tych dwóch historiach.

Podpowiedź:

Żeby ułatwić Ci odpowiedź na pytanie, wstawiłem puste wersy w miejscach, gdzie stany emocjonalne naszych bohaterów ulegały zmianie.

Akademia Coachów Wewnętrznych http://www.coaching-wewnetrzny.pl/

09.05.2008 22:01

Emocje Gustawa:
zdziwienie, frustracja, rożalenie, gorycz, poczucie niesprawiedliwości i odrzucenia, bezsilność, niemoc, klęska...
Emocje Heńka:
zdziwienie, mobilizacja, poczucie sprawstwa, sukces
Wniosek - Heniek w odróżnieniu od Gustka miał duszę fightera;p

" Ojciec 'Wergiliusz' uczył dzieci swoje, a miał ich wszystkich sto dwadzieścia troje!" Syn Wergiliusza ;p

09.05.2008 22:14

Wniosek 2 - Mówcie mi Gustaw ;p

" Ojciec 'Wergiliusz' uczył dzieci swoje, a miał ich wszystkich sto dwadzieścia troje!" Syn Wergiliusza ;p

09.05.2008 22:17

Tomasz Dulewicz

Ewa o takie właśnie zaangażowanie mi chodziło;)

czekam na propozycje od kolejnych osób;)

09.05.2008 22:27

Nie dosć, że jestem Gustaw, to jeszcze kujon...;p

09.05.2008 22:32

Aleksandra Tomecka-Balsiewicz

doradca klienta,pracownik biurowy,ekspedientka, pa...

Obydwie sytuację zaczynaja sie od takich samych stanów emocjonalnych bohaterów, szczęśliwi i uśmiechnięci wchodzą do firmy.Tam dowiaduja sie, ze zostają zwolnieni. Wiadomośc ta jest przekazywana nieoficjalnie z ust dobrego kolegi.Od tego momentu obserwujemy zmianę w zachowaniu Gustawa, najpierw jest zdziwiony, ale szybko zaczyna się złościć, zaprzecza, o tych co go zwolnili mowi,, idioci,, sam uważa się za lepszego. Ale ponieważ i gorsi od niego są zwalniani kiedy już jest bezrobotny staje się bierny, uważa ze swiat jest niesprawiedliwy, nie znajduje pracy, bo jej nie szuka.
Henryka natomiast nie opuszcza dobry nastrój nawet kiedy dowiaduje się o zwolnieniu go z pracy, jest realistą, przyjmuje to, ze został zwolniony. Idzie powiekować kolegom za współpracę i od razu zaczyna szukać pracy, jest radosny, optymistyczny, aktywny. Krótko pozostaje bezrobotny.

Obie te historie pokazują jak takie samo zdarzenie wpływa rożnie na każdego z bohaterów w zaleznosci od tego jak widzi on siebie, chodzi tu nie tylko o nastrój lecz też samoocenę, umiejętność radzenia sobie ze stesujaca sytuacją jaką jest zwolnienie z pracy.Gustaw był szczesliwy i usmiechniety kiedy wchodzil do firmy, a kiedy opuszczal ją po zwolnieniu z pracy, byl wsciekły na tych,, idiotow,, co go zwolnili, zgubiła go pewnośc siebie,póżniej popadł w apatię i ulegl steretypom,, świat jest niesprawiedliwy,, ,, nic nie zalezy ode mnie,, , nie znalazl pracy, bo jej nie szukał.Natomiast Henryk, który był realistą i optymistą, pozostal nim nawet wówczas, kiedy stracił pracę, ale byl aktywny i szybko znalazł pracę.

09.05.2008 22:41

Monika Pazio

HERBALIFE Polska

a więc zacznijmy od Gustawa..... kiedy dowiaduje się, że zwalniaja go z pracy prezentuje się jako typowy choleryk... nawet wobec kumpla który go uprzedził o zdażeniu nie potrafi się zachować ok.... bo nie potrafi panować nad swoimi emocjami... moim zdaniem najpierw się mocno wkurza... na przełożonych... potem zaczynają ujawniać się emocje które potwierdzają że Gustaw jest człowiekiem zakompleksionym o niskim poczuciu własnej wartości ..... następnie się załamuje... no bo jeżeli wyżucili go z pracy po tak krótkim okresie (wiemy że nie pracował nawet roku) to kto będzie chciał go przyjąć do pracy.... kolejne zmartwienie gustawa, które wywołuje jeszcze większy dół emocjonalny wiąże się z tym że nie dostanie nawet zasiłku (a więc nawet nie myśli o podjęciu próby znalezienia nowej pracy ... mysli NIE DOSTANĘ ZASIŁKU...) oczywiście nie ma motywacji do dalszej pracy w firmie która go zwolniła.... totalny dół, zrezygnowanie, brak wiary w siebie, beznadzieja, nie dostrzeganie wyjścia z sytuacji.... to wszystko czuje nasz bohater Gustaw... Jego nastawienie się nie zmienia także po opuszczeniu firmy.... nie przejawia żadnej aktywności aby zmienić coś w swoim życiu.... Ma głębokie poczucie niesprawiedliwości ... a jego poczucie własnej wartości praktycznie nie istnieje....
Henio.... to facet ambitny.... myśli ..OK NIE CHCĄ MNIE TO NIE ICH STRATA..... ma wysokie poczucie własnej wartości dzięki czemu nie załamuje się tylko zaczyna działać.... układa plan.... pożegnać się z chłopakami... podzwonić do znajomych... nie zastanawia się co zrobił nie tak... poprostu w życiu tak bywa.... bez doła emocjonalnego i bez poczucia krzywdy bierze się za poszukiwania nowego miejsca pracy... i znajduje je..... Henio to taki typ człowieka który pokonuje trudności a nie je omija.....

10.05.2008 11:39

Tomasz Dulewicz

Ewa Ściubeł:
Nie dosć, że jestem Gustaw, to jeszcze kujon...;p

mysle ze jesteś na dobrej drodze do Henryka...
podejrzewam, że Henryk zaczynał od bycia kujonem, a przynajmniej lubił się uczyć i szybko się uczył;)

10.05.2008 22:23

Tomasz Dulewicz

Ola, czyli opisując same stany Gustawa, będzie tak?: radość, zdziwienie, złość, zaprzeczanie, bierność, wściekłość, apatia + użalanie się nad sobą.

Henryk: radość, zachowanie zimnej krwi, akceptacja tego co sie stało, zachowanie zimnej krwi, znowu radość??

10.05.2008 22:35

Tomasz Dulewicz

Monika, wypisując same stany emocjonalne, to co sie dzieje z bohaterami, to będzie tak?:

Gustaw od momentu dowiedzenia się o zwolnieniu: zdenerwowanie, załamanie, rezygnacja ("brak motywacji"), tkwienie w rezygnacji

Henryk: zaczyna działać, bierze los w swoje ręce, uprzejmy (żegna się, dziękuje współpracownikom), szczęśliwy (znajduje pracę)

Tak, czy coś pominąłem?

10.05.2008 22:44

Tomasz Dulewicz

Co Gustaw robi w tym momencie?:

"Po drodze Gustaw rozmyślał:
- Nie mogli mnie zwolnić za dobry jestem. Hmmm, a może jednak zwolnili. Nie, niemożliwe. Tak, ale w zeszłym tygodniu tez kogoś zwolnili... teraz kolej na mnie. Ale przecież są gorsi ode mnie... – sam siebie próbował przekonać."

Czy obaj zaakceptowali swoją sytuację (zwolnienie z pracy)?

10.05.2008 22:48

CZyżbym za bardzo się rozpisała a umknęlo mi to co najważniejsze????
pozdrawiam Ola
ps Trudno pisać jest o stanach emocjonalnych, czasami brakuje słów, a może łatwiej jest pisać o tym, co mi jest bliższe?? OLa
ps2 Zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o stany emocjonalne bohaterów, ale to byli mężczyżni.
Zachowanie kobiet w takim samym przypadku jakim jest zwolnienie z pracy mogłoby być jeszcze inne....Ola
O ile mogę coś zasugerować proponuję przykład, gdzie byłaby taka sama sytuacja a bohaterowie byliby innej płci. Co Ty na to??? Co na to inne osoby z grupy??? pozdrowienia dla wszystkich. Ola

11.05.2008 09:55

Monika Pazio

HERBALIFE Polska

Tomasz Dulewicz:
Co Gustaw robi w tym momencie?:
"Po drodze Gustaw rozmyślał:
- Nie mogli mnie zwolnić za dobry jestem. Hmmm, a może jednak zwolnili. Nie, niemożliwe. Tak, ale w zeszłym tygodniu tez kogoś zwolnili... teraz kolej na mnie. Ale przecież są gorsi ode mnie... – sam siebie próbował przekonać."
Czy obaj zaakceptowali swoją sytuację (zwolnienie z pracy)?

oczywiśce że nie ... Gustaw nie pogodzony z zaistniałą sytuacją..... odbiera to bardzo osobiście..
Henio pogodzony z sytuacją co daje mu siłę i chęć do działania..

11.05.2008 17:23

a można by na żeńskich przykładach prosić? zgadzam się z Aeksandrą:
Aleksandra Tomecka-Balsiewicz:

ps2 Zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o stany emocjonalne bohaterów, ale to byli mężczyżni.
Zachowanie kobiet w takim samym przypadku jakim jest zwolnienie z pracy mogłoby być jeszcze inne....Ola
O ile mogę coś zasugerować proponuję przykład, gdzie byłaby taka sama sytuacja a bohaterowie byliby innej płci. Co Ty na to???
Co na to inne osoby z grupy??? pozdrowienia dla wszystkich. Ola

badacze kobiecych postaw w pracy wskazują, że kobiety mają inne postrzeganie siebie, raczej z tendencją od skrajnego realizmu do zaniżania własnych kompetencji, kobiety z innych wartości czerpią siłę i motywację do działania.
no chyba, że coaching jest metodą dla mężczyzn i o mężczyznach?

pozdrawiam

Agnieszka Menczykowska

12.05.2008 14:38

Myślę, coaching jest metodą dla poszukujących rozwiazania ludzi niezależnie od płci,
zebysmy nie ulegały, nie ulegali stereotypom .
A moze coaching otworzy mnie na siebie i nie tylko na swoją płeć??
kobiety w niektorych sytuacjach potrafia manipulować łzami, nie o to chodzi......
podoba mi sie to, co napisala Agnieszka, wielkie dzieki, AGNIeSZKO!!!
Cieszę się, ze nasz COACH jest Mężczyzną!!
pozdrowienia dla wszystkich OLa

12.05.2008 16:02

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

Jeżeli nie jesteś zarejestrowany w serwisie, możesz zrobić to tutaj.