Alchemia Kariery

• Właściciel:
  • Grzegorz Turniak
  • Założona:
  • 23-08-2008
  • Branże:
  • Doradztwo/Konsulting, Human Resources
  • Rodzaj grupy:
  • Otwarta / niemoderowana
  • Typ grupy:
  • profesjonalna

W pytaniach motywacja, czy motywacja w pytaniach? (1)

Witaj,

Ostatnio opowiadałam Ci, jak tworzyć w sobie przestrzeń na odpowiedzi, których szukamy i jak zadawać pytania. O tym, że nie o ilość, ale o jakość chodzi. Dziś właśnie, Drogi Czytelniku, porozmawiamy o tej jakości i o tym, jak pytaniami dawać sobie kierunkowskazy do celu, które chcesz osiągnąć.

Jesteś już gotowy na świeży łyk wiedzy? A więc zaczynamy…

W pytaniach motywacja!

Wielu z nas szuka odpowiedzi na pytania: o sukces, szczęście, efektywność, czy o cele i marzenia, które chce zrealizować. Zastanów się, proszę, jakich Ty właśnie używasz metod, sposobów na to, by uzyskać odpowiedzi i rozwiązania, których szukasz. Nie wiem, jakie masz metody i czy je w ogóle masz, nie wiem, na ile są one skuteczne, ale wiem jedno – tak na 99% [1% zostawię, bo nie ma w życiu pewników] – wiem, że jednym z elementów tych metod są pytania. Pomyśl, na czym najbardziej się koncertujesz podczas tworzenia pytań.

Na tym, by zadać odpowiednie pytanie, które da Ci odpowiedź… tę właściwą? Czy na tym, by dotrzeć do odpowiedzi, zadając wiele pytań?

We wcześniejszym artykule wskazywałam już na to, że nie ilość, ale jakość się liczy. Czy wiesz, że to pytania mogą Cię motywować do osiągania celu, a także zaoszczędzić Twój czas, pieniądze, i sprawić, że osiągniesz to, co chcesz, szybciej i przyjemniej, niż byś tego oczekiwał?

Zastanawiasz się może nad tym, jak pytania mają to sprawić? Otóż czasem nie odpowiedź, ale zadane pytanie, a raczej jego forma, może mieć dla Ciebie większą wartość niż odpowiedź, której szukasz. Pytanie zmotywuje Cię do poszukiwań, a w trakcie tej czynności możesz nauczyć się więcej, niż gdybyś otrzymał odpowiedź od razu.

Teraz praktyczniej…kontynuacja ..http://zssr.eu/index.php/artykuly/umiejetnosci_praktyczne/w-pytaniach-motywacja- (...)

Joanna Lewandowska
www.zssr.eu

15.02.2011 18:02