Bezpieczeństwo i jakość żywności

• Właściciel:
  • Artur J.
  • Założona:
  • 28-01-2008
  • Branże:
  • -
  • Rodzaj grupy:
  • Otwarta / niemoderowana
  • Typ grupy:
  • hobbystyczna

terminy przydatności do spożycia (14)

Brak zdjęcia

Łukasz P.

Pewne pytania mają oczywiste odpowiedzi, ale czasem tylko pozornie. Otóż wszyscy wiemy. że przeterminowanej żywności nie należy ani sprzedawać ani spożywać. Tylko w tym momencie rodzi się kilka pytań. Czy aby na pewno nie należy spożywać? Jeżeli przekroczymy termin o jeden dzień to czy ta żywność na pewno się nie nadaje? Na jakiej podstawie są określane terminy? O ile w przypadku produktów takich jak jogurty czy mięso terminy nie budzą większych kontrowersji, ale w przypadku soków lub innych produktów z kilkumiesięcznym, a czasem nawet kilkuletnim terminem nie jest to już takie proste. Bo czy jak termin jest "do grudnia" to czy 1 grudnia towar naprawdę jest niedobry? A może jak leżał 18 miesięcy to kilka dni nie zrobi różnicy? Czy ktoś się na tym dobrze zna i może to wszystko jakoś logicznie i jasno wytłumaczyć?

08.03.2008 23:29

Brak zdjęcia

Natalia A.

Przede wszystkim jest różnica w jaki sposób określono:

"najlepiej spożyć przed" to data minimalnej trwałości podczas której produkt zachowuje pożądane cechy, po tym czasie produkt nadaje się do spożycia ale producent nie odpowiada za jego cechy np sensoryczne czy też konsystencje itd
czyli konsument może spożywać ale na własną odpowiedzialność, produkt nie stwarza zagrożenia z punktu widzenia zdrowotnego ale może nie posiadać cech właściwych dla danego produktu.

natomiast "należy spożyć do" czy też "termin przydatności do spożycia" dokładnie określony jest stosowany w przypadku produktów w których mogą zajść zmiany , np:mikrobiologiczne, czyli już produkt po przekroczeniu tego terminu nie jest uważany za bezpieczny. I tych nie należy spożywać po upływie terminu

09.03.2008 12:38

Cezary Kalisz

specjalista ds. dostaw

wg aktualnego rozporzadzenia na opakowaniu ma być oznakowanie trwałości:
najlepiej spożyć przed DD.MM.RRR
lub
najlepiej spożyć przed końcem MM.RRRR
i co wtedy mam mysleć o rzeczywistej dacie trwałości towaru?

Cezary Kalisz

12.03.2008 23:08

Brak zdjęcia

Natalia A.

nie znalazłam tego przepisu póki co w internecie ale poszukam, na pewno tylko takie określenia?
potraktowałabym więc,że jak jest dokładna data DDMMRR to kategorycznie nie wolno spożywać, bo może mieć to konsekwencje zdrowotną w przypadku MMRR po prostu może stracić właściwości, ale zdrowiu raczej nie zagraża.

a tak przy okazji:)
Art. 52. Środki spożywcze oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia mogą znajdować się w obrocie do tej daty lub terminu.(Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.)

13.03.2008 12:05

Cezary Kalisz

specjalista ds. dostaw

Poniżej wycinek z DYREKTYWA 2000/13/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 20 marca 2000 r.
w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i
reklamy środków spożywczych
(Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29)

z aktualizacją w styczniu 2007r.

..........

1. Data ważności środka spożywczego jest datą, do której środek
spożywczy zachowuje swoje szczególne właściwości, gdy jest właściwie
przechowywany.

Data ta jest oznaczona zgodnie z ust. 2–5.
2. Datę poprzedza się wyrazami:
— „Najlepiej spożyć przed …” — gdy data zawiera oznaczenie dnia,
— „Najlepiej spożyć przed końcem …” — w innych przypadkach.
3. Wyrazom określonym w ust. 2 towarzyszy:
— albo sama data, albo
— odniesienie do miejsca, gdzie data ta jest podana na etykiecie.
Jeśli to konieczne, po tych danych szczegółowych następuje opis warunków
przechowywania, które muszą być przestrzegane, aby produkt
mógł być przechowywany przez określony okres.
4. Data składa się z dnia, miesiąca i roku podanych w niekodowanej,
chronologicznej formie.
Jednakże w przypadku środków spożywczych:
— które nie będą przechowywane dłużej niż trzy miesiące, wystarczy
oznaczenie dnia oraz miesiąca,
— które będą przechowywane dłużej niż trzy miesiące, lecz nie dłużej
niż 18 miesięcy, wystarczy oznaczenie miesiąca oraz roku,
— które będą przechowywane dłużej niż 18 miesięcy, wystarczy oznaczenie
roku.

....

Polecam korzystanie z wyszukiwarki EUR-LEX. rodzime regulacje dotyczące dotyczące zywnosci są zastępowane przez prwaodawstwo UE

Cezary Kalisz

13.03.2008 22:00

Brak zdjęcia

Natalia A.

Faktycznie przydatna wyszukiwarka:) zazwyczaj korzystam po prostu z google, tylko nie miałam czasu dziś poszukać tego

Wydaje mi się więc, że to co napisałam wyżej jest jak najbardziej słuszne.

13.03.2008 22:23

Cezary Kalisz

specjalista ds. dostaw

cytuje: potraktowałabym więc,że jak jest dokładna data DDMMRR to kategorycznie nie wolno spożywać, bo może mieć to konsekwencje zdrowotną w przypadku MMRR po prostu może stracić właściwości, ale zdrowiu raczej nie zagraża.

to raczej słuszne nie jest

Cezary Kalisz

Brak zdjęcia

Natalia A.

miałam na myśl pierwszy mój post
a to co napisałam w drugim,to źle zrozumiałam, obie daty odnoszą się do "najlepiej spożyć przed" więc według mnie wszystko jest jasne

15.03.2008 19:30

Cezary Kalisz

specjalista ds. dostaw

Ok. Jasne.

Cezary Kalisz

15.03.2008 23:30

Brak zdjęcia

Łukasz P.

Dzięki za odpowiedź na moje pytania. To mi nieco rozjaśniło w głowie. Ale jeszcze jedno pytanko, chociaż niezwiązane z żywnością. Jak to jest z kosmetykami?? Podobno w nowych przepisach, kosmetyki z terminem przydatności dłuższym niż trzy lata w ogóle nie muszą być oznakowane. Ani terminem trwałości, ani nawet datą produkcji. Pytam czy to prawda i jaki to ma sens?? Przecież przeterminowane artykuły tego typu są równie niebezpieczne dla zdrowia jak przeterminowana żywność. Czy ktoś mi może powiedzieć o co tu chodzi i gdzie się podziewa wyobraźnia osób ustalających takie przepisy?

16.03.2008 00:03

Cezary Kalisz

specjalista ds. dostaw

wyobraźnia urzędników jest nieograniczona ...
na kosmetykach się niestety nie znam.

Cezary Kalisz

16.03.2008 22:07

Karolina Siedlecka-Cołoś

Asystent, Poczta Polska

Co prawda od terminu zadania pytania minął już dłuższy czas ale może odpowiedź się jeszcze przyda. niestety to prawda, że kosmetyki nie muszą być znakowane terminem ważności ale zawsze na opakowaniu znajduje się symbol słoiczka z liczbą miesięcy przez ile ważny jest kosmetyk. Z tego co mi wiadomo, a pracowałam przez jakiś czas w firmie zajmującej się kosmetykami dla dzieci produkty mimo wszystko powinny być znakowane datą produkcji. poza tym nam zwykłym szarym konsumentom pozostaje zdanie się na własny rozum i zwracanie uwagi na podstawowe właściwości sensoryczne tj. zapach, barwa czy konsystencja.

Towaroznawca/audytor HACCP

19.09.2008 19:15

Karolina Siedlecka-Cołoś

Asystent, Poczta Polska

A jeśli chodzi o ustalanie terminów ważności to jest jeden bardzo prosty sposób a mianowicie doświadczenia i testy prowadzone na produktach w różnych warunkach otoczenia. i myślę że dotyczy to nie tylko kosmetyków ale i żywności (a może nawet przede wszystkim żywności). i tak jak w przypadku kosmetyków to czy będziemy używać jakiś produktów po terminie ważności czy też nie zależy w głównej mierze od nas samych. no bo jak sobie obejrzymy jakiś jogurcik i się okaże że ładnie pachnie, normalnie wygląda to czemu by go nie zjeść, ale jak już opakowanko robi się coraz pulchniejsze a zapach przy tym odrzuca na kilometr no to chyba nikt przy zdrowych zmysłach tego nie ruszy nawet jak jogurt jest przed terminem.

Towaroznawca/audytor HACCP

19.09.2008 19:20

Cezary Kalisz

specjalista ds. dostaw

Zdrowy rozsądek jest zawsze mile widziany. Osobiście kiedy widzę na kosmetyku ikonkę "zużyć x miesięcy od czasu otwarcia" nie szukam już daty produkcji.

Cezary Kalisz

19.09.2008 21:50