|
Pewne pytania mają oczywiste odpowiedzi, ale czasem tylko pozornie. Otóż wszyscy wiemy. że przeterminowanej żywności nie należy ani sprzedawać ani spożywać. Tylko w tym momencie rodzi się kilka pytań. Czy aby na pewno nie należy spożywać? Jeżeli przekroczymy termin o jeden dzień to czy ta żywność na pewno się nie nadaje? Na jakiej podstawie są określane terminy? O ile w przypadku produktów takich jak jogurty czy mięso terminy nie budzą większych kontrowersji, ale w przypadku soków lub innych produktów z kilkumiesięcznym, a czasem nawet kilkuletnim terminem nie jest to już takie proste. Bo czy jak termin jest "do grudnia" to czy 1 grudnia towar naprawdę jest niedobry? A może jak leżał 18 miesięcy to kilka dni nie zrobi różnicy? Czy ktoś się na tym dobrze zna i może to wszystko jakoś logicznie i jasno wytłumaczyć? |
|
|
08.03.2008 23:29
|
||
|
Przede wszystkim jest różnica w jaki sposób określono: |
|
|
09.03.2008 12:38
|
||
|
specjalista ds. dostaw |
wg aktualnego rozporzadzenia na opakowaniu ma być oznakowanie trwałości:
Cezary Kalisz
|
|
|
12.03.2008 23:08
|
||
|
nie znalazłam tego przepisu póki co w internecie ale poszukam, na pewno tylko takie określenia? |
|
|
13.03.2008 12:05
|
||
|
specjalista ds. dostaw |
Poniżej wycinek z DYREKTYWA 2000/13/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
Cezary Kalisz
|
|
|
13.03.2008 22:00
|
||
|
Faktycznie przydatna wyszukiwarka:) zazwyczaj korzystam po prostu z google, tylko nie miałam czasu dziś poszukać tego |
|
|
13.03.2008 22:23
|
||
|
specjalista ds. dostaw |
cytuje: potraktowałabym więc,że jak jest dokładna data DDMMRR to kategorycznie nie wolno spożywać, bo może mieć to konsekwencje zdrowotną w przypadku MMRR po prostu może stracić właściwości, ale zdrowiu raczej nie zagraża.
Cezary Kalisz
|
|
|
|
||
|
miałam na myśl pierwszy mój post |
|
|
15.03.2008 19:30
|
||
|
specjalista ds. dostaw |
Ok. Jasne.
Cezary Kalisz
|
|
|
15.03.2008 23:30
|
||
|
Dzięki za odpowiedź na moje pytania. To mi nieco rozjaśniło w głowie. Ale jeszcze jedno pytanko, chociaż niezwiązane z żywnością. Jak to jest z kosmetykami?? Podobno w nowych przepisach, kosmetyki z terminem przydatności dłuższym niż trzy lata w ogóle nie muszą być oznakowane. Ani terminem trwałości, ani nawet datą produkcji. Pytam czy to prawda i jaki to ma sens?? Przecież przeterminowane artykuły tego typu są równie niebezpieczne dla zdrowia jak przeterminowana żywność. Czy ktoś mi może powiedzieć o co tu chodzi i gdzie się podziewa wyobraźnia osób ustalających takie przepisy? |
|
|
16.03.2008 00:03
|
||
|
specjalista ds. dostaw |
wyobraźnia urzędników jest nieograniczona ...
Cezary Kalisz
|
|
|
16.03.2008 22:07
|
||
|
Asystent, Poczta Polska |
Co prawda od terminu zadania pytania minął już dłuższy czas ale może odpowiedź się jeszcze przyda. niestety to prawda, że kosmetyki nie muszą być znakowane terminem ważności ale zawsze na opakowaniu znajduje się symbol słoiczka z liczbą miesięcy przez ile ważny jest kosmetyk. Z tego co mi wiadomo, a pracowałam przez jakiś czas w firmie zajmującej się kosmetykami dla dzieci produkty mimo wszystko powinny być znakowane datą produkcji. poza tym nam zwykłym szarym konsumentom pozostaje zdanie się na własny rozum i zwracanie uwagi na podstawowe właściwości sensoryczne tj. zapach, barwa czy konsystencja.
Towaroznawca/audytor HACCP
|
|
|
19.09.2008 19:15
|
||
|
Asystent, Poczta Polska |
A jeśli chodzi o ustalanie terminów ważności to jest jeden bardzo prosty sposób a mianowicie doświadczenia i testy prowadzone na produktach w różnych warunkach otoczenia. i myślę że dotyczy to nie tylko kosmetyków ale i żywności (a może nawet przede wszystkim żywności). i tak jak w przypadku kosmetyków to czy będziemy używać jakiś produktów po terminie ważności czy też nie zależy w głównej mierze od nas samych. no bo jak sobie obejrzymy jakiś jogurcik i się okaże że ładnie pachnie, normalnie wygląda to czemu by go nie zjeść, ale jak już opakowanko robi się coraz pulchniejsze a zapach przy tym odrzuca na kilometr no to chyba nikt przy zdrowych zmysłach tego nie ruszy nawet jak jogurt jest przed terminem.
Towaroznawca/audytor HACCP
|
|
|
19.09.2008 19:20
|
||
|
specjalista ds. dostaw |
Zdrowy rozsądek jest zawsze mile widziany. Osobiście kiedy widzę na kosmetyku ikonkę "zużyć x miesięcy od czasu otwarcia" nie szukam już daty produkcji.
Cezary Kalisz
|
|
|
19.09.2008 21:50
|
||